Leren motorrijden: Lessen geleerd in Breda, Nederland

Motorrijles Breda

Breda, Nederland. Een kleine Nederlandse stad met een grote populatie motorrijders. Voor de tweede keer in evenveel maanden had ik een ontmoeting met een groep mensen om de fijne kneepjes van het leren motorrijden te bespreken. Deze keer was de sfeer echter anders. Vorige maand had ik namelijk op het hoofdkantoor van ons bedrijf in Breda een presentatie gegeven over hoe je mensen veilig en zelfverzekerd op twee wielen kunt leren rijden, in een poging hun perceptie van motorrijden in dit deel van de wereld te helpen veranderen. Het is immers niet voldoende om alleen een veilige plek te hebben voor mensen die willen motorrijden; je moet er ook een creëren die motorrijden zo toegankelijk maakt dat iedereen het wil doen in plaats van overal naartoe te rijden of voor elke rit een auto te gebruiken.

Mijn Breda verhaal: Van scooter tot motorfiets

Breda, Nederland. Een stad met een grote populatie motorrijders, maar geen echte plek voor nieuwkomers om te beginnen. Het is een vreemde situatie in een land dat prat gaat op zijn motorcultuur en een plek waar bijna overal wordt gereden. Toch is er een grote uitdaging. Veel mensen in Nederland hebben een verkeerde mentaliteit als het om motorrijden gaat. Ze zijn omringd door beelden van motoren als gevaarlijke machines die toevallig snel gaan. Zelfs met alle goede initiatieven die er zijn, is er een cruciale noodzaak om de mentaliteit van mensen zoals ik te veranderen. Ik ben een scooterrijder, met een beetje ervaring op een motorfiets. Door mijn werk in de motorindustrie ben ik veel mensen tegengekomen die graag willen leren motorrijden, maar die geen veilige en betaalbare manier konden vinden om te beginnen. Misschien willen ze zelfs wel leren motorrijden, maar alle beschikbare opties lijken bedoeld voor meer ervaren motorrijders. Er wordt veel gepraat over meer mensen op motoren krijgen en het imago van het motorlandschap veranderen, maar de manier waarop mensen leren motorrijden is nog niet echt veranderd. Meer mensen die willen leren motorrijden, maar niet weten hoe ze eraan moeten beginnen, blijven buiten beeld.

Opvoeden, aanmoedigen, ondersteunen en enthousiasmeren

Ik geloof dat als je de mentaliteit van mensen wilt veranderen, je moet beginnen met hen voor te lichten over de juiste manier om tegen motorrijden aan te kijken. Het is mogelijk om een veilige ruimte te creëren voor mensen om te leren motorrijden, en het is ook mogelijk om een veilige en uitnodigende ruimte te creëren waar mensen willen leren motorrijden in Breda. Ik weet dat omdat ik in het laatste ben opgegroeid. Een belangrijk onderdeel van het veranderen van de mentaliteit van mensen is hen aan te moedigen over het onderwerp te praten en hen een plaats te bieden om er meer over te leren.

Naar mijn mening is de beste manier om dit te doen het creëren van een gemeenschap die mensen aanmoedigt om over motorrijden te praten door mensen samen te brengen en een ruimte te bieden waar ze zich veilig kunnen voelen om dit te doen. Op dezelfde manier kun je een gemeenschap opbouwen van mensen die enthousiast zijn over het leren motorrijden, en anderen willen helpen hiermee te beginnen. Zij kunnen uw ambassadeurs zijn, die de gemeenschap doen groeien en helpen om een veiligere en meer uitnodigende ruimte te creëren voor anderen om te leren.

Ten slotte is er het onderdeel ondersteuning en enthousiasme.

Er zijn bepaalde mythes over motorrijden die, wanneer ze doorbroken worden en mensen erover leren, een veel veiligere omgeving kunnen creëren voor nieuwe motorrijders. Voorbeelden hiervan zijn het idee dat je alleen veilig kunt rijden als je een helm draagt, of dat je minder hard moet rijden als je een passagier vervoert. Het creëren van een gemeenschap waar mensen over deze mythes kunnen leren en ze kunnen doorbreken, zal in grote mate bijdragen tot het creëren van een veiligere omgeving voor nieuwe motorrijders, die zich dan zekerder kunnen voelen wanneer ze mensen die willen leren motorrijden, vragen om met hen mee te rijden.